Miten seinämaalauksen aihe ideoidaan?

Kiva idea tuo seinämaalaus, mutta mitä siihen tulisi?

Olen huomannut, että yksi suurimpia syitä epäröidä maalauksen teettämistä tai tekemistä on aiheen keksimisen vaikeus. Toinen juontuu samasta: mistä tiedän mitä lopulta saan, kun päästän tuntemattoman hyypiön touhuamaan maalausta kotiini/työpaikalleni?

Hyviä kysymyksiä.

Esitän tässä luonnoskuvineen muutaman esimerkkitapauksen toteutuneiden maalausten suunnittelusta. Tarkoitus on vastata jälkimmäiseen kysymykseen. Sikaa ei tilata säkissä. Sika suunnitellaan ennen tilausta. Osa suunnitelmista on tehty hyvinkin pitkälti yhteistyössä asiakkaan kanssa, osassa olen saanut vapaat kädet ja tekemääni ideasuunnitelmaa on sitten yhdessä hiottu.

Entäs se ensimmäinen murhe? Tämän takia ihmiset tietysti yleensä hankkivat valmiita töitä sisustukseensa – on teos, josta joko tykätään tai ei. Ostetaan tai ei. Vaikeampaa tulee kun pitäisi aloittaa sisällön miettimisestä. Mahdollisuuksia on niin paljon, että niitä ei tunnu olevan lainkaan. Rima nousee.

Jos minun maalauksia miettii, tämmöisten kysymysten pohjalta pääsee pohdinnoissa aika pitkälle:

  • Mitä haluaisit kuvan viestivän/miten haluaisit sen toimivan? Pitäisikö sen kertoa jotakin sinusta/teistä tai jotakin sinulle/teille? Pitäisikö sen olla vain hieno, väreihin ja tunnelmaan sopiva elementti? Onko sen tarkoitus olla ajatuksia herättävä katseenvangitsija vai seesteinen tunnelmanluoja?
  • Haluatko että maalaus kertoo sinusta/teistä yksilöinä/yksikkönä: haluatko siihen kuvaa itsestäsi/toisistanne, muistoja, viittauksia harrastuksiin tai teille tärkeisiin asioihin? Mihin?
  • Onko jokin erityinen valokuva, piirros tms, joka voisi saada uuden/laajennetun elämän tätä kautta?
  • Haluatko, että maalaus käsittelee jotakin yleisempää teemaa, esim luonto/kodin merkitys/vapaa-aika/rauha/turva/musiikki/elokuvat/liikunta tms mikä hyvänsä teille läheinen?
  • Onko jokin yksittäinen hetki/tapahtuma, josta haluaisit muiston, mutta jonka esittäminen esimerkiksi yksittäisenä valokuvana on vaikeaa?
  • Onko joku erityisen inspiroiva ihminen/tapahtuma/kulttuurituote joka voisi näkyä kuvassa jollain tapaa?
  • Millainen värimaailma voisi olla? Saisiko kuva olla väritykseltään rohkea vai hillitty? Pitäisikö sen sisältää suuria kontrasteja vai olla harmoninen?
  • Tykkäisitkö, että maalaus olisi selkeä teemallinen kokonaisuus tai yksittäinen kuva vai sirpaleinen “mind map” erilaisista asioista?

 

Esimerkki 1: Asiakkaalla vain hatara lähtöajatus

Seinämaalaus omakotitalon olohuoneeseen. Satu ja Joona rakensivat pari vuotta sitten itselleen omakotitalon, ja sen näyttävän olohuoneen seinälle oli tarkoitus hankkia jokin suurikokoinen taideteos. Se kuitenkin jäi. Kesällä yhteinen tuttu vinkkasi heille minusta, kutsuivat kahville katsomaan paikkaa ja ideoimaan mahdollista maalausta. Satulla ja Joonalla ei ollut kovin selkeää ajatusta siitä millainen teoksen pitäisi olla – vain värit olivat varmat. Niitä ei haluttu olohuoneeseen lisää. Kyselin tarkentavia kysymyksiä siitä voisiko seinässä olla ihmishahmoja tai tekstiä, olisivatko jyrkät kontrastit hyvät. Niin edelleen. Retrotunnelma, matkailu, autonromu ja jonkinlainen rosoisen taiteellinen yleisvaikutelma jäivät päällimmäisenä mieleen heidän toiveistaan.

Tein luonnoksen, joka osoittautui asiakkaan mielestä heti oikean suuntaiseksi. Pienen kehittelyn jälkeen lopputulos toimii omastakin mielestä miljöössään mainiosti, ja tärkeintä tietysti että asukkaat itse ovat olleet tosi tyytyväisiä. Alla kuvat.

Seinämaalaus_luonnos_omakotitalomarilyn
Omakotitalon olohuoneen seinämaalauksen idealuonnos. Huonosti maalatut seinät.
Seinämaalaus omakotitalon olohuoneessa
Seinämaalaus omakotitalon olohuoneessa, Jyväskylä. Marilyn. Beauty and the beetle.

Esimerkki 2: Asiakkaalla paljon omia ideoita

Seinämaalaus rivitaloasuntoon. Iidalla ja Artulla on persoonallisen mallinen koti, jonka olohuoneessa on portaita ja tasoja kuin Huvikummussa. He halusivat sen seinille jotain todella omaa. Iida ja Arttu olivat tutustuneet töihini ennestään ja tiesivät millaista teen. He olivat keränneet omista toiveistaan melkoisen laajan kuvakollaasin Pinterestiin. Käytiin ideoita, värejä ja yleistunnelmaa kahvikupillisen verran läpi. Sitten tein luonnosehdotuksen, josta hioin pari eri versiota heidän toiveidensa pohjalta. Sisällön puolesta kyseessä on sirpaleinen miellekartta heidän elämästään ja kokoelma symboleja, jotka edustavat heille merkityksellisiä asioita.

Alla kuvat luonnoksen eri vaiheista ja lopputuloksesta.

Seinamaalaus_luonnos_hobittejajalehma
Idealuonnos seinämaalauksesta rivitaloasuntoon. Huonosti maalatut seinät.
Seinämaalaus_olohuoneessa_Palokka
Omista ideoista suunniteltu seinämaalaus kiertää melkein koko olohuoneen.

Esimerkki 3: Yrityksen brändiaineiston pohjalta ideointi

Lokakuussa 2018 sain yhteydenoton bränditoimisto Avidlyn Jyväskylän toimipisteestä Annalta. Yritys oli juuri siirtynyt uuden brändin alle ja tilat olivat vielä vanhoissa väreissä. Oli sunnuntai, ja heillä oli seuraavana torstaina tilaisuus johon haluttiin jo uutta ilmettä näkyviin. Tapasimme maanantaina (kahvia tottakai) ja kävimme tilanteen läpi. Aulan vanhalla brändivärillä maalattu seinä haluttiin uuteen uskoon torstaiksi. Keskusteltiin siitä mitä maalauksen haluttiin viestivän (seikkailua, luovuutta, positiivista lämmintä energiaa). Sain käyttööni heidän brändiaineistoaan. Tein luonnoksen samana päivänä ja toteutin kuvan pikkumuutoksilla sen pohjalta tiistain ja keskiviikon aikana.

Maalauksessa on elementtejä, kuten tyylitelty Pohjoismaiden kartta, jotka ovat suoraan Avidlyn graafisesta ohjeistosta.

avidly_luonnos
Idealuonnos, seinämaalaus toimiston seinään. Avidly Jyväskylä.
Seinämaalaus toimistoon aulassa, Avidly
Seinämaalaus toivottaa tervetulleeksi Avidlyn aulassa. Kuva: Tero Takalo-Eskola

One thought on “Miten seinämaalauksen aihe ideoidaan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s