Miten tilataan muraali kotiin?

Muraali, seinämaalaus, taideseinä, mikälie. Suoraan rakennusten seinille toteutettavan taiteen maine on kasvanut viime vuosina kohisten, ja viimeistään Purkutaide-projektien myötä suuri yleisö huomasi Suomessakin, että niitä voi toteuttaa mainiosti myös sisätiloihin. Sitä kautta moni vaikuttaa löytäneen sisällään lymynneen kysymyksen: “miten muraalin saisi omaan kotiin?”

Tiedän tämän, koska paitsi vastaan tuohon kysymykseen säännöllisesti, olen myös osa vastausta. Niin: muraalin saa kotiin soittamalla vaikka minulle.

En kuitenkaan ole niin tyhmä (tai mulkku), että väittäisin olevani ainoa seinämaalauksia koteihin ja liiketiloihin taiteileva tekijä. Olen tuotteistanut oman tekemiseni varsin pitkälle siitä nimenomaisesta lähtökohdasta, että maalauksen ostaminen minulta tuntuisi helpolta. Montaa tällaista toimijaa ei Suomessa taida vielä olla. Kohtaankin aika usein asiaan liittyvän oletuksen: “sullahan on hyvä juttu tuossa, kun kilpailua ei varmaan ole ollenkaan. Kukaan muu tuskin tekee tuommoista.”

Seinämaalausten tekemiseen pystyviä ja halukkaita taiteilijoita on todellisuudessa joukottain. Kyse taitaa olla vain siitä, että työstä ei haluta maksaa, ja toisaalta suurin osa ihmisistä ei ylipäätään tiedä mistä taiteilijan voisi löytää.

Jukka Hakanen: “Kysy taiteilijalta”

Turkulainen kuvataitelija ja muotoilija Jukka Hakanen lukeutuu Suomen nimekkäimpiin muraalitaiteilijoihin. Hän on toteuttanut kymmeniä julkisia taideteoksia, joista monet ovat suuria, koko kerrostalon päädyn kokoisia seinämaalauksia. Hakanen tekee silloin tällöin kuitenkin myös pienempiä tilaustöitä esimerkiksi koteihin.

Hän tyrmää hypoteesini kotimarkkinoiden noususta.

“Enemmänkin sanoisin, että se uteliaisuus muraaleja kohtaan on jo vähenemään päin. Etenkin julkisen taiteen puolella voi sanoa, että kuvat seinillä on ikään kuin jo nähty”, Hakanen sanoo.

Hän teki kymmenvuotiaan yrittäjänuransa alkuaikoina pääosin juuri “kotikäyntejä” muraalitaiteilijana. Hakanen kuvailee arkensa olevan paljolti tasapainoilua kaupallisen lähestymistavan ja taiteen itseisarvon vaalimisen välillä. Hän uskoo, että isolle osalle kuvataiteilijoista taiteen itseisarvo on niin merkittävä pala identiteettiä, että ajatus tavoitteellisesta myymisestä ei vain mahdu mukaan.

Hakasen tyyli on kaunis, ilmava ja usein värikäs. Hänet tunnetan parhaiten suurista ulkomuraaleistaan, mutta hän maalaa koteihin yhä silloin tällöin. KUVA: Jukka Hakanen

“Ehkä olen onnistunut tasapainoilussa, kun kerran soitat nimenomaan ei-kaupallisen taiteilijan näkökulmaan liittyen. Fakta kuitenkin on myös, että palkkaa saadakseni minä tätä teen ja aina haluan työstä kunnollisen korvauksen. Koteihin liittyviä yhteydenottoja tulee nykyään tosi harvoin, mikä voi johtua siitä että olen pelotellut ihmiset pois näillä isoilla töillä. Ehkä nyt luullaan, että teen vain hirveän suuria ja hirveän kalliita juttuja. Mutta kyllä minä toki koteihinkin teen jos paketti on kohdallaan.”

Hakanen uskoo, että laajemmin ajatellen kysyntä ja tarjonta eivät Suomessa täysin kohtaa, kun tekijät eivät osaa tehdä itseään tiettäväksi ja ostajat eivät tiedä mistä etsiä. Mistä siis löytää mieleinen taiteilija maalaamaan oman kodin seinä?

“Jos ei ole tiettyä taiteilijaa mielessä, niin pientä kaivamista sopivan löytäminen voi vaatia. Mitään sellaista yhtä taiteilijapankkia ei tällä hetkellä ole. Sellainen olisi varmasti hyvä, mutta se vaatisi sitoutuneita tekijöitä. Taide rakentamisessa -sivustolla on jonkinlainen lista, ja muita voi löytyä kuvataideyhdistysten omilta sivuilta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kellään tällä alalla ei ole niin paljoa töitä etteikö kannattaisi kysyä”, Jukka Hakanen neuvoo.

Muraalin tilaaminen kotiin

Minulta puolestaan kysytään aika usein, miksi neuvon DIY-väkeä sivuillani ilmaiseksi. Nyt varmaan ihmetellään mikä järki on jakaa näkyvyyttä “kilpailijoille” ja suorastaan usuttaa tilaamaan muilta. Vastaus molempiin kysymyksiin on sama: koska en usko, että se olisi minulta mitään pois. Koska uskon, että avoimuus hyödyttää kaikkia.

Ja tokihan tämäkin teksti on omaa markkinointiani. Laitetaan siis artikkelin lopuksi vielä raa’an kaupallinen call to action.

Seinämaalauksen, tai muraalin, tilaaminen tapahtuu useimmiten seuraavasti: kiinnostunut ottaa yhteyttä, kysyy aikataulusta, hinnasta ja prosessista ylipäätään. Minä vastaan suunnilleen näin:

  • Aikataulu riippuu sekä asiakkaasta että minusta. Joskus työjononi on puolikin vuotta pitkä ja niin tiivis, ettei väliin mahdu mitään. Useimmiten maalaus onnistuu erityisen tarpeen vaatiessa kuitenkin nopeammin.
  • Hinta riippuu työn koosta ja vaikeusasteesta. Suuntaa antava hinnoittelu on vuoden 2023 alusta lukien seinää maalattaessa 150 euroa/neliömetri siten, että minimilaskutus on luonnoksineen 980 euroa. Jokaisen yksittäisen maalauksen hinta perustuu kuitenkin aina tarjoukseen ja sopimukseen.
  • Prosessin olen yrittänyt pitää niin suoraviivaisena ja helppona kuin mahdollista. Koska työni perustuvat yleensä tilaajalle tärkeisiin teemoihin, pidän ennen aloitusta puhelimitse tai paikan päällä alkukeskustelun, jossa pyrin saamaan jonkinlaisen käsityksen tilaajasta itsestään. Muutan toimintamalliani hieman vuoden 2023 alusta. Teen jatkossa keskustelun ja tausta-aineiston pohjalta maalauksesta 250 euron suunnittelumaksua vastaan kaksi idealuonnosta, joista asiakas saa valita mieleisensä. Laskutan osan itse työstä (30-50%) ennakkoon ja loput työn tultua valmiiksi ja hyväksytyksi.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

PS. Huomasin vasta jonkin aikaa tämän artikkelin otsikon kirjoittamisen jälkeen, että puhelin oli korjannut automaattisesti yhtä sanaa. Hyvä kysymys sekin on: “miten tilataan moraali kotiin?” Ehkä seuraava artikkeli siitä sitten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s