Erä huonosti maalattuja printtejä tarjolla

Joskus on kyselty vähän “helpommin ostettavia” juttuja tarjolle – nyt olisi! Tein osasta kesällä Vakiopaineen näyttelyssä nähtävillä olleista teoksista korkealaatuiset printtieditiot.

Myynnissä siis 50×70 cm kokoiset fine art -printit viidestä eri teoksesta: Kolme seppää -sarja (Tuotteet, Palvelut, Ratkaisut), Poika ja Potentiaalin maksimointi. Editiot ovat kooltaan 10 kpl / teos, paitsi Poika, jota tulee 6 kpl. Editio on ainutkertainen, eli uusia en näistä töistä sitten enää teetä. Hinta on 90e / kpl – niin kauan kuin tavaraa riittää!

Kiinnostaako? Ota yhteyttä iikka@huonostimaalatutseinat.fi tai 050 373 1347.

P.S. Kolme seppää -sarjan originaalit ovat myös myytävänä. Ne ovat kooltaan 92×124 cm, maalattu kovalevylle. 850 e / kpl tai 2100 euroa koko sarja.

Tuotteet – Palvelut – Ratkaisut: näyttely Jyväskylässä heinäkuun ajan

Tuotteet – Palvelut – Ratkaisut on esillä Vakiopaineessa 31.7. saakka.

Kulttuurivinkki kotimaanmatkailuun: huonosti maalattu taidenäyttelyni Tuotteet – Palvelut – Ratkaisut on nähtävissä Jyväskylässä baari Vakiopaineessa (Kauppakatu 6) heinäkuun loppuun saakka.

Näyttely koostuu yhdeksästä maalauksesta, jotka ovat kahta lukuunottamatta myös myytävänä. Näyttelyn päätyö on kolmiosainen “Kolme seppää” -kokonaisuus, jonka muodostavat maalaukset Tuotteet, Palvelut ja Ratkaisut. Julistemaisten töiden on kokonaisuutena tarkoitus tutkailla yksilön matkaa maailmassa, jossa jokainen ihminen on brändi ja oman onnensa seppä.

Kolmesta sepästä on mahdollisesti tarkoitus teettää myöhemmin printtejä. Tämä, mikäli kiinnostusta on riittävästi – ilmaise siis mahdollinen kiinnostuksesi!

Yhteyksiä minuun tässä tai muissa kysymyksissä: iikka@huonostimaalatutseinat.fi / 0503731347 / @huonostimaalatutseinat

Teokset:

Kolme seppää: Tuotteet (Sapluunamaalaus levylle, 124*92 cm. 2021.) 850 e.

Kolme seppää: Palvelut (Sapluunamaalaus levylle, 124*92 cm. 2021.) 850 e.

Kolme seppää: Ratkaisut (Sapluunamaalaus levylle, 124*92 cm. 2021.) 850 e.

Tarinan nainen (Sapluunamaalaus levylle, 92*124 cm. 2021.) Myyty.

Potentiaalin maksimointi (Sapluunamaalaus levylle, 124*124 cm. 2021.) Myyty.

Poika (Sapluunamaalaus levylle, 152*92 cm. 2021.) Myyty.

Whatislife (Sekatekniikka levylle, 92*122 cm. 2019.) Myyty.

Onelifeisatemple (Sekatekniikka levylle, 92*122 cm. 2020.) Ei myytävänä.

RIP Risk (Sapluunamaalaus levylle, 70*150 cm. 2021.) Tilaustyö. Ei myytävänä.

“Potentiaalin maksimointi” ja “Poika”. Iikka Hackman / Huonosti maalatut seinät, 2021. Baari Vakiopaine, Jyväskylä.

Seinämaalaus tilattuna kotiin – kauanko kestää?

Hattu päästä! Kiitos kaikille. Yksi viime vuoden jutuista oli ison seinämaalauksen toteuttaminen Tuusulan Asuntomessuille 2020. Kuva: Soluna Image

Pienyrittäjänä ja vieläpä kulttuurialan edustajana on tässä kohtaa otettava lakki nöyrästi käteen: kiitos, ihmiset!
Kun koronaepidemia vuosi sitten saapui Suomeen, oletin nosteessa olevan maalarintaipaleeni tyssäävän seinään (hih). Irtisanoin lehtitilaukset, kuntosalijäsenyyden ja suoratoistopalveluiden sopimukset.
Huhtikuun mittaisen hiljaisuuden jälkeen sähköposti alkoi kuitenkin vilkkua ja puhelin soida. Kävi niin, että ihmiset kyllästyivät kotikaranteenissa seiniinsä, ja ihmeellisen moni otti yhteyttä minuun. Myös Helsingin Sanomien haastattelu auttoi tietenkin kovasti.

Tuntuu idioottimaiselta sanoa tällaista ääneen, mutta idioottimaista olisi myös valehdella: koronaviruspandemiasta seuranneet matkustusrajoitteet ja lisääntynyt kotona oleminen ovat ilman muuta hyödyttäneet minua.

Näin ollen tilauskirjani näyttäisi nytkin hyvin täydeltä, jos minulla sellainen olisi. Jopa siinä määrin, että jonoa on puolisen vuotta – käytännössä pystyn lomat huomioiden tekemään uusia, tämän päivityksen jälkeen saapuvia toimeksiantoja aikaisintaan ensi syyskuussa (2021). Mikä ei tietenkään tarkoita, ettenkö ottaisi töitä mielelläni vastaan. Kyllä otan! Aiemmin näillä sivuilla repostelemani neljän päivän toimitusaika vain ei ole tässä tilanteessa enää mitenkään realistinen. Toivottavasti jaksatte odottaa!
Entisenä pölynimurikauppiaana lisään vielä: kannattaa ottaa pian yhteyttä, jos haluaa jonon hännille. Häntä kun on kuin valtion velka – se kasvaa vääjäämättä.

Noin muuten tulossa on kaikenlaisia mielenkiintoisia projekteja, joista kerron lisää myöhemmin. Yksi virstanpylväs on sekin, että ensi heinäkuussa minun olisi tarkoitus pitää näyttely Jyväskylän yläkaupungilla baari Vakiopaineessa. Tämä tietenkin edellyttää, että baari saa olla auki.
Sitä jännittäesä kaikille menneille ja tuleville asiakkaille: kiitos kiitos kiitos.

Tarinaseinä: seinämaalauksen idea tulee tilaajan elämästä

Ensimmäinen kysymys oli, että minkälaisia ne sun seinämaalaukset oikein ovat. Vastasin teknisen tyylin kautta: no se on periaatteessa sellaista huonosti maalattua seinäpintaa, että telan jäljet ja maalin paksuuden vaihtelut näkyvät.

Huonosti maalatut seinät, siis. Hyvä läppä ehkä, mutta ei oikein avaa sisältöä. Mistä tässä jutussa oikeasti on kysymys?

Siitä, että tulkitsen ihmisten, siis minun asiakkaiden, tarinoita heidän seinilleen heidän kanssaan sovitulla tavalla. En ole mystinen taiteilijahahmo, joka vetää oman visionsa sinun olohuoneeseesi ilman reklamointimahdollisuutta. Tykkään taannoin kuulemastani ajatuksesta, että toimintatapaani ja maalauksiani voi verrata tatuointeihin: niitä voi ulkopuolinen katsoa pelkästään koristuksina, mutta lähempää tarkastellen ne kuljettavat tilaajansa tarinaa. Siksi kutsun niitä myös tarinaseiniksi.

Jos aloitamme yhteisen projektin, minua kiinnostaa se, mikä sinua kiinnostaa. Keskustelujen/haastattelun kautta kasataan pääteemat ja -aiheet, joista maalaus rakentuu. Sivulauseista yritän kaivaa ne yksityiskohdat, joista kuva- ja tekstisisällön hauskat pikkujutut ja kokonaisuuden sielu syntyvät. Tästä kaikesta teen idealuonnoksen, josta muokataan yhdessä pallottelemalla mieluinen.

Olen koostanut tähän artikkeliin asioita, joita toteutuneiden maalausten ostajat ovat prosessista sanoneet.

“Se todella on meidän seinämme”

SeinämaalausMarilyn_quote_huonostimaalatut

“Olohuoneen iso valkoinen seinä selvästi kaipasi jotain ja mietimme läpi kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja; teemmekö siihen itse jonkun kollaasin, taidelainaamo, tapetti? En sopinut aloitustapaamista ihan lähipäiville, koska halusin pelata aikaa ja keksiä jonkun upean idean, mitä Iikka voisi ruveta seinän kanssa toteuttamaan. Kun sovittu päivä koitti, meillä ei kuitenkaan ollut oikeastaan minkäänlaista konkreettista ajatusta, mitä siihen haluamme. Keitimme kahvit ja Iikka otti kynän ja paperia esille. Ainoa asia, mikä meille oli selkeä, oli värimaailma. Sitten aloimme käymään läpi asioita mistä pidämme. Niitä tuli jonkun verran ja ajattelin, ettei näin sekalaisista asioista voi saada mitään järkevää kasaan. Kuitenkin jo seuraavana aamuna saimme ensimmäisen luonnoksen ja siitä näki heti, että se todella on meidän seinämme. Seuraavien päivien aikana tehtiin pieniä säätöjä suuntaan ja toiseen ja aika pian suunnitelma oli valmis. Tähän asti kaikki oli ollut ilmaista ja nyt sovimme hinnan ja aikataulun.” – Satu

Satun ja Joonan omakotitalon olohuoneeseen syntyi suuri harmaataustainen seinämaalaus.

“Värit tuntuvat nappivalinnoilta”

Riihimäki_quote_huonostimaalatut

“Teoksen teema oli helppo päättää: siinä on kaikki meille tärkeä samassa paketissa. Oli vaikea kuvitella, että kaikki mahtuisi samaan kuvaan, mutta Iikka yhdisti ne hienosti kokonaisuudeksi. Nyt samalla seinällä on perhe, ystävät, mopo, Hercule Poirot, juna-asema, kotikaupunki Riihimäki sekä tietysti kissamme Pöystilä. Seinän värit oli yllättävät! Meillä ei ollut värien suhteen toiveita, mutta näihin tuskin oltaisiin päädytty itse. Nyt ne tuntuvat aivan nappivalinnoilta ja ne varmasti laajenevat tavalla tai toisella käyttöön muuallakin asunnossa. Oli mahtava seurata teoksen toteutusta läheltä, ja iso yllätys oli se, että lopputulos oli tismalleen sama kuin luonnoksessa. Haluttiin taideteos, joka näkyy ja vaikuttaa – ja sellainen saatiin!” – Harriet

Harrietin ja Mikaelin ruokailutilan maalaus on kaksiosainen Riksun pikajunan arvoitus.

“Yksi toivoi hevosta, neljä jotain jalkapalloon viittavaa”

Elämänpuu_quote_huonostimaalatut
Kuva: LiuLii – Photo and Story

“Sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa meidän perheen aikuisten katse oli osunut Huonosti maalattuihin seiniin ja saanut lämpimän hymyn aikaan. Iikan seinät olivat niin omintakeisia ja ihanan erikoisia, että ne houkuttelivat ajattelemaan, että mitäs jos meillekin… Kliseistä, mutta sanonpa kuitenkin, siitä se ajatus sitten lähti. Ensimmäinen asia oli se, että halusimme teokseen jotain henkilökohtaista, joka on meille tärkeintä. Näinpä perheen neljä lasta pääsivät teoksessa paraatipaikalle. Jokainen perheenjäsen sai myös ideoida jotain omaa: yksi toivoi hevosta, neljä jotain jalkapalloon viittaavaa. Minä kävin Afrikassa juuri ennen muuttoa. Matka oli monin tavoin vaikuttava ja sydämeen jäi baobabin muotoinen jälki. Apinanleipäpuu eli Elämän puu pääsikin monin tavoin koristamaan itse seinämaalausta. Suunnitteluprosessi oli vaivaton, helppo ja varsin hauska asiakkaan silmin. Ilahduimme Iikan tehokkuudesta ja tavasta synnyttää jotain meidän sanoittamaa. Tuottamamme puhetulva sai Iikan tekemään selkeän kokonaisuuden, johon ihastuimme ja jota yhä ihastelemme vieraita myöten. Seinä herättää vieraissa aina keskustelua ja siitä on ilo puhua. Tosin perheen 5-vuotias kyseli jo, että milloin Iikka tulee maalaaman tuon seinän takaisin harmaaksi.” – Anne

Annen, Ilkan ja neljän lapsen olohuoneen maalaaminen synnytti Elämänpuun.

 

Video: Näin syntyi Asuntomessujen seinämaalaus

Kesän 2020 Tuusulan Asuntomessuilta, tarkemmin kohteesta 39 Uusi unelma, löytyy kaksi minun työtä. Asunnon yhteyteen rakennetussa autotallissa on viisimetrinen seinämaalaus ja olohuoneessa iso taulu.

Miten tässä näin pääsi käymään?

No siten, että kaltaiselleni yksinyrittäjälle Asuntomessut on aika ylivoimainen näkyvyyspaikka, minkä vuoksi yritin tarjota palveluksiani jo viime kesän Kouvolan messuille useammallekin rakentajalle. Eivät lämmenneet. Vajaassa vuodessa olin ilmeisesti ehtinyt tehdä sen verran uskottavia referenssitöitä, että Uusi unelman rakentajat Pia ja Jukka innostuivat, kun ehdotin Instagramin kautta maalausta heidän tulevaan taloonsa syksyllä 2019.

Asuntomessut_seinämaalaus_uusiunelma2
Kuva: Soluna Image

Seinämaalaus vaihe vaiheelta

 1. Tapasimme Pian ja Jukan kanssa syyskuussa Jyväskylässä Hemingway’s-baarissa, jossa on minun tekemä maalaus. Luulin, että edessä olisi ankara vakuuttelu- ja myyntipalaveri, mutta Pia ja Jukka halusivatkin mennä suoraan asiaan eli suunnittelemaan autotalliin tulevaa seinämaalausta. Kuuntelin heidän tarinansa, esitin kysymyksiä ja kirjasin ajatukset ylös. Päädyttiin siihen, että seinälle “kirjattaisiin” heidän ja talonsa yhteinen tarina.
 2. He toimittivat minulle myöhemmin samalla viikolla sähköpostitse valokuvia ja talon rakentamiseen liittyviä aineistoja taustamateriaaliksi.
 3. Asialla ei ollut kiire, joten ideoin luonnosta hissukseen muiden töiden ohessa. Poimin yksityiskohtia käydyn keskustelun ja saamani taustamateriaalin lisäksi esimerkiksi Uusi unelma -projektin blogista. Joulukuussa lopulta lähetin ensimmäisen version nähtäväksi. Se osoittautui myös viimeiseksi, koska Pia ja Jukka tykkäsivät värikkäästä ideastani kovasti.
 4. Helmikuussa sain heiltä viestin, että olisiko minun mahdollista tehdä heille myös taulu, joka sopisi olohuoneen harmaa-musta-oranssiin väripalettiin. Sanomatta selvää, että oli mahdollista. Esitin taulusta muutaman idealuonnosversion, jotta päästiin mieleiseen tulokseen.
 5. Maalasin taulun maaliskuun lopulla, samaan aikaan kun piirsin ja leikkelin sapluunoita messukohteen seinämaalausta varten. Sovittiin, että menen maalaamaan paikan päälle pääsiäistä edeltävällä viikolla.
 6. Toteutusajankohtana oman lisänsä projektiin toi asiakirja, jollaista en koskaan kuvitellut tarvitsevani: todistus tarpeesta liikkua Uudenmaan rajan yli. Asuntomessurakentaminen on aika tiukkaan aikataulutettua, ja sisustusasioiden olisi oltava valmiita hyvissä ajoin ennen mediakuvauksia. Niinpä ylitin Uudenmaan rajan Mäntsälässä poliisilta rajatarkastuksessa saamallani luvalla. Aika hullua.
 7. Työskentelin autotallissa kaksi päivää. Mukana oli valokuvaaja Samuli Sivonen eli Soluna Image, joka dokumentoi työn edistymisen muun muassa myöhemmin julkaistavalle timelapse-videolle.
 8. Ensiksi rajasin kuvan seinään ja vetelin lämpimän keltaisen pohjavärin, joka jäisi sellaisenaan näkyviin lähinnä rakentajapariskunnan silhuettikuvan kohdalle. Sen jälkeen huiskin vihtiläisen Eskaro-maalitehtaan toimittamia kauniita sävyjä alkuperäisen ideasuunnitelman viitoittamalla tavalla taustaan (olen avannut itse maalaustekniikkaa tarkemmin täällä). Ensimmäisen päivän päätteeksi seinä oli mustia kontrastielementtejä lukuunottamatta pääpiirtein lopullisessa formussaan.
 9. Poikkeustilanteen takia en viitsinyt/voinut yöpyä Uudellamaalla asuvien sukulaisten tai ystävien hoteissa, kuten oli alunperin tarkoitus. Niinpä vietin yöni tyhjässä messutalossa ilmapatjalla ja makuupussissa. Valaistus työmaavalosta, ei juoksevaa vettä, wc parinsadan metrin päässä parakissa. Vähän erilainen asuntomessukokemus tämä. Ja kun yksin sänkyyni kömmin, talo naristi nurkkiaan.
 10. Hienosti nukutun yön jälkeen oli mukava viimeistellä maalaus. Toisen päivän työt veivät huomattavasti vähemmän aikaa – tiistain kymmentuntisen vastapainoksi työskentelin kohteessa keskiviikkona enää viitisen tuntia.

Näinä aikoina mikään ei tietysti ole varmaa, mutta ainakin vielä nykyisen tiedon mukaan pitäisi maalauksia päästä loppukesästä ihmettelemään paikan päälle.

Asuntomessut_seinämaalaus_uusiunelma3
Kuva: Soluna Image

Asuntomessut_seinämaalaus_Tuusula_AleksisKivi
Kuva: Soluna Image

UusiUnelma2_net
Kuva: Soluna Image

 

Taulu seinälle vaikka omista valokuvista

Taulu seinalle omista kuvista

Silloin tällöin on tullut kyselyjä siirreltäville pinnoille tehtävistä maalauksista. Että voisiko näitä tilaustöitä tehdä isoille levyille tms niin, että teoksen voi ottaa mukaan vaikka muuttaessa.

Rummunpärinää ja vetopasuuna: kyllä voi!

Kelpo kapitalistina päätin vastata orastavaan kysyntään. Vastedes teen siis maalauksia myös irtolevyille.

Käytössä on nyt työtila, joka mahdollistaa tällaisten isojen puhdetöiden tekemisen paremmin kuin kerrostalokaksion olohuone. Tarjolla siis tilaustöitä vaikka valokuvista, muistoista, villeistä ideoista, mistä hyvänsä. Yksittäisen levyn koko on noin 1,2m*2,7m, ja käytännöllisyyden vuoksi teen niistä kolmea kokoa taustoja (0,9m*1,2m, 1,2m*1,2m ja 1,2m*1,8m).

Lapsuuden sankarit maalaukseksi

Tuttavapiiristä löytyi asiakas, joka tilasi ensimmäisen tällaisen maalauksen kotiinsa. Kotiseuturakas urheilumies Toni halusi seinälleen suurimmat nuoruuden sankarinsa, kiekkolegenda Teemu Selänteen sekä tasavallan kuningas Jari Litmasen. Sikäli mieluisa tehtävä, että tunnustan molemmat herrat oman lapsuuteni tärkeiksi hahmoiksi.

“Olin miettinyt jo pidempään, että pitäisi saada seinälle jotain piristämään muuten niin harmaa-valko-mustaa sisustusta, mutta en ollut keksinyt mitä. Tiesin että kaverini (= minä, toim. huom.) tekee hienoja seinämaalauksia. Harkitsin sitä, mutta mietin että jos tästä muuttaa lähivuosina pois niin sitä teosta ei saa sitten mukaansa“, Toni taustoittaa.

Taulu on varsin iso, 180cm * 120cm. Värityksessä päädyttiin neutraaliin vihreään, joka tuo Tonin boksiin väriä ärsyttämättä kuitenkaan silmää.

“Erittäin tyytyväinen olen siihen, että päätin tilata teoksen, sen verran hyvin se on seinälle sopinut. Muiltakin on tullut kehuja. Tykkäsin myös, että vaikka annoin tietyt rajat taululle niin lisäsit sinne omiakin ideoita. Vaikka niitä muokattiinkin omaan silmään sopiviksi.”

Rajansa ne oli Neuvostoliitollakin – ja niin on “taiteilijan” vapaudella. Kiitos Toni!

Tilausmaalaus_urheilusankarit_teemujajari

Mitä tilaustaulu maksaa?

Irtopinnalle (tuettu kovalevy) tehtävien tilaustöiden hinnoittelu tarkentuu todennäköisesti jatkossa, kun tekemisen kokonaisuus hahmottuu paremmin.

Lopullinen hinnoittelu määräytyy tapauskohtaisesti. Lähtökohtaisesti se on tässä vaiheessa pienempien maalausten osalta noin 750 euroa (sis. ALV 10%) ja isompien kohdalla 850 eurosta ylöspäin. Tausta-aineistona näissä tilaustauluissa, kuten seinämaalauksissani, voi käyttää melkein mitä tahansa omasta valokuvasta yksittäiseen biisiin tai vaikka elokuvaan. Kysy! Ehdota! Kokeillaan.

Omalta kannaltani erityisen mainiota on se, että työtilan myötä pystyn tekemään näitä maalauksia myös omista lähtökohdistani. Ihan ite, ihan omasta päästä. Aletaan lähestyä sitä mystistä rajaa, jonka toisella puolella puhutaan oikeasta kuvataiteesta. Hui!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Espoolaisperheen tarina näyttää heidän olohuoneessaan oheisenlaiselta.

Miten seinämaalauksen aihe ideoidaan?

Kiva idea tuo seinämaalaus, mutta mitä siihen tulisi?

Olen huomannut, että yksi suurimpia syitä epäröidä maalauksen teettämistä tai tekemistä on aiheen keksimisen vaikeus. Toinen juontuu samasta: mistä tiedän mitä lopulta saan, kun päästän tuntemattoman hyypiön touhuamaan maalausta kotiini/työpaikalleni?

Hyviä kysymyksiä.

Esitän tässä luonnoskuvineen muutaman esimerkkitapauksen toteutuneiden maalausten suunnittelusta. Tarkoitus on vastata jälkimmäiseen kysymykseen. Sikaa ei tilata säkissä. Sika suunnitellaan ennen tilausta. Osa suunnitelmista on tehty hyvinkin pitkälti yhteistyössä asiakkaan kanssa, osassa olen saanut vapaat kädet ja tekemääni ideasuunnitelmaa on sitten yhdessä hiottu.

Entäs se ensimmäinen murhe? Tämän takia ihmiset tietysti yleensä hankkivat valmiita töitä sisustukseensa – on teos, josta joko tykätään tai ei. Ostetaan tai ei. Vaikeampaa tulee kun pitäisi aloittaa sisällön miettimisestä. Mahdollisuuksia on niin paljon, että niitä ei tunnu olevan lainkaan. Rima nousee.

Jos minun maalauksia miettii, tämmöisten kysymysten pohjalta pääsee pohdinnoissa aika pitkälle:

 • Mitä haluaisit kuvan viestivän/miten haluaisit sen toimivan? Pitäisikö sen kertoa jotakin sinusta/teistä tai jotakin sinulle/teille? Pitäisikö sen olla vain hieno, väreihin ja tunnelmaan sopiva elementti? Onko sen tarkoitus olla ajatuksia herättävä katseenvangitsija vai seesteinen tunnelmanluoja?
 • Haluatko että maalaus kertoo sinusta/teistä yksilöinä/yksikkönä: haluatko siihen kuvaa itsestäsi/toisistanne, muistoja, viittauksia harrastuksiin tai teille tärkeisiin asioihin? Mihin?
 • Onko jokin erityinen valokuva, piirros tms, joka voisi saada uuden/laajennetun elämän tätä kautta?
 • Haluatko, että maalaus käsittelee jotakin yleisempää teemaa, esim luonto/kodin merkitys/vapaa-aika/rauha/turva/musiikki/elokuvat/liikunta tms mikä hyvänsä teille läheinen?
 • Onko jokin yksittäinen hetki/tapahtuma, josta haluaisit muiston, mutta jonka esittäminen esimerkiksi yksittäisenä valokuvana on vaikeaa?
 • Onko joku erityisen inspiroiva ihminen/tapahtuma/kulttuurituote joka voisi näkyä kuvassa jollain tapaa?
 • Millainen värimaailma voisi olla? Saisiko kuva olla väritykseltään rohkea vai hillitty? Pitäisikö sen sisältää suuria kontrasteja vai olla harmoninen?
 • Tykkäisitkö, että maalaus olisi selkeä teemallinen kokonaisuus tai yksittäinen kuva vai sirpaleinen “mind map” erilaisista asioista?

 

Esimerkki 1: Asiakkaalla vain hatara lähtöajatus

Seinämaalaus omakotitalon olohuoneeseen. Satu ja Joona rakensivat pari vuotta sitten itselleen omakotitalon, ja sen näyttävän olohuoneen seinälle oli tarkoitus hankkia jokin suurikokoinen taideteos. Se kuitenkin jäi. Kesällä yhteinen tuttu vinkkasi heille minusta, kutsuivat kahville katsomaan paikkaa ja ideoimaan mahdollista maalausta. Satulla ja Joonalla ei ollut kovin selkeää ajatusta siitä millainen teoksen pitäisi olla – vain värit olivat varmat. Niitä ei haluttu olohuoneeseen lisää. Kyselin tarkentavia kysymyksiä siitä voisiko seinässä olla ihmishahmoja tai tekstiä, olisivatko jyrkät kontrastit hyvät. Niin edelleen. Retrotunnelma, matkailu, autonromu ja jonkinlainen rosoisen taiteellinen yleisvaikutelma jäivät päällimmäisenä mieleen heidän toiveistaan.

Tein luonnoksen, joka osoittautui asiakkaan mielestä heti oikean suuntaiseksi. Pienen kehittelyn jälkeen lopputulos toimii omastakin mielestä miljöössään mainiosti, ja tärkeintä tietysti että asukkaat itse ovat olleet tosi tyytyväisiä. Alla kuvat.

Seinämaalaus_luonnos_omakotitalomarilyn
Omakotitalon olohuoneen seinämaalauksen idealuonnos. Huonosti maalatut seinät.

Seinämaalaus omakotitalon olohuoneessa
Seinämaalaus omakotitalon olohuoneessa, Jyväskylä. Marilyn. Beauty and the beetle.

Esimerkki 2: Asiakkaalla paljon omia ideoita

Seinämaalaus rivitaloasuntoon. Iidalla ja Artulla on persoonallisen mallinen koti, jonka olohuoneessa on portaita ja tasoja kuin Huvikummussa. He halusivat sen seinille jotain todella omaa. Iida ja Arttu olivat tutustuneet töihini ennestään ja tiesivät millaista teen. He olivat keränneet omista toiveistaan melkoisen laajan kuvakollaasin Pinterestiin. Käytiin ideoita, värejä ja yleistunnelmaa kahvikupillisen verran läpi. Sitten tein luonnosehdotuksen, josta hioin pari eri versiota heidän toiveidensa pohjalta. Sisällön puolesta kyseessä on sirpaleinen miellekartta heidän elämästään ja kokoelma symboleja, jotka edustavat heille merkityksellisiä asioita.

Alla kuvat luonnoksen eri vaiheista ja lopputuloksesta.

Seinamaalaus_luonnos_hobittejajalehma
Idealuonnos seinämaalauksesta rivitaloasuntoon. Huonosti maalatut seinät.

Seinämaalaus_olohuoneessa_Palokka
Omista ideoista suunniteltu seinämaalaus kiertää melkein koko olohuoneen.

Esimerkki 3: Yrityksen brändiaineiston pohjalta ideointi

Lokakuussa 2018 sain yhteydenoton bränditoimisto Avidlyn Jyväskylän toimipisteestä Annalta. Yritys oli juuri siirtynyt uuden brändin alle ja tilat olivat vielä vanhoissa väreissä. Oli sunnuntai, ja heillä oli seuraavana torstaina tilaisuus johon haluttiin jo uutta ilmettä näkyviin. Tapasimme maanantaina (kahvia tottakai) ja kävimme tilanteen läpi. Aulan vanhalla brändivärillä maalattu seinä haluttiin uuteen uskoon torstaiksi. Keskusteltiin siitä mitä maalauksen haluttiin viestivän (seikkailua, luovuutta, positiivista lämmintä energiaa). Sain käyttööni heidän brändiaineistoaan. Tein luonnoksen samana päivänä ja toteutin kuvan pikkumuutoksilla sen pohjalta tiistain ja keskiviikon aikana.

Maalauksessa on elementtejä, kuten tyylitelty Pohjoismaiden kartta, jotka ovat suoraan Avidlyn graafisesta ohjeistosta.

avidly_luonnos
Idealuonnos, seinämaalaus toimiston seinään. Avidly Jyväskylä.

Seinämaalaus toimistoon aulassa, Avidly
Seinämaalaus toivottaa tervetulleeksi Avidlyn aulassa. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Sapluunamaalaus – näin maalaat Rembrandtin

Sapluunamaalaus on mahtava tapa tehdä hienoja ja omaperäisiä kuvia ilman, että tarvitsee olla Rembrandt. Itse asiassa sapluunamaalaus on mahtava tapa maalata Rembrandt.

Käytännössähän sapluunamaalaus on sitä, että piirretään paperille tai vastaavalle kuva, leikataan kuvan muotoinen aukko ja maalataan päälle. Ei tarvitse osata paljon mitään. Teknologia ja etenkin internet-niminen uutuuskeksintö paitsi helpottavat, myös antavat mahdollisuudet aika moneen jännään.

Valtaosa omien maalausteni yksityiskohdista pohjautuu johonkin valmiiseen asiaan – symboliin, piirrokseen, usein valokuvaan. Yhdet kutsuvat tätä pop-taiteeksi, toiset lahjattomuudeksi, kolmannet pöllimiseksi. Kaikki ovat varmaan oikeassa. Olemassa olevaa ja julkaistua materiaalia saa kuitenkin lähtökohtaisesti käyttää, kun se esitetään ja käsitellään uudella tavalla, osana uutta kokonaisuutta. Uutena teoksena.

Näin tehdään sapluunamaalaus

Miten itse otetusta/netistä ladatusta kuvasta saa piirrettyä selkeän sapluunan?  Tarvitset: tietokoneen ja kuvankäsittelyohjelman (köyhänä kynyttäjänä olen itse käyttänyt PaintS- ja Photoscape-nimisten ohjelmien ilmaisversioita, muita yhtä hyviä ja parempia on loputtomasti), teippiä, paperia, kynän ja paperiveitsen. Isompia kuvia varten digiprojektori (videotykki) on jokseenkin välttämätön apuväline.

 1. Poista kuvasta kuvankäsittelyohjelmalla  kaikki se, mitä et aio maalata. Käytännössä siis esimerkiksi tausta. Tämä kannattaa tehdä ensiksi, koska on paljon helpompaa hahmottaa vaikkapa henkilön ääriviivat tässä vaiheessa.Näyttökuva 2019-6-15 kello 9.45.38
 2. Muuta kuva kuvankäsittelyohjelmassa mustavalkoiseksi. Esimerkiksi Photoscapella tämä onnistuu naurettavan helposti threshold-efektillä. Threshold eli raja-arvo määrittää kuvankäsittelyssä sen, miten pieniä yksityiskohtia terävöitetään. Samalla voi lisäillä tekstiä tai muuta hassua.Screenshot 2019-05-23 10.30.20
 3. Tulosta kuva, jos se on pieni. Oikaise kohtaan 5.
 4. Jos kuvaa ei voi tulostaa, se pitää heijastaa seinälle kiinnitetylle paperille. Piirrä kuva. Tässä vaiheessa joutuu tekemään valintoja siitä, miten yksityiskohtainen sapluunan on tarpeen olla. Koko ajan täytyy myös miettiä sitä, mitkä osat on tarkoitus leikata pois ja millä tavalla muut osat pysyvät paikoillaan kuvassa. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 5. Leikkaa piirtämästäsi kuvasta pois ne alueet, jotka haluat maalata. Asettele sapluuna paikalleen. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
 6. Maalaa. Itse käytän yleensä telaa, voit myös töpötellä isolla siveltimellä tai vaikka vaahtomuovipalalla. Maalia on oltava sopiva määrä jottei kuvasta tule suttuista: kokeile mieluummin turhan vähällä kuin liialla. Jos mahdollista, kannattaa telaa vetää aina suojatun kohdan päältä maalattavalle pinnalle. Homma pitää hoitaa suhteellisen ripeästi loppuun, koska vettynyt paperi alkaa käpristyä ja vaikeuttaa maalaamista. Lisäksi kovin kapeiksi soiroiksi leikattu paperi tarttuu maaliin ja repeytyy, jos sapluunaa ei poista nopeasti. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sapluunamaalaus on askartelua

Niin syntyi Rembrandt.

Karkeasti minulla on neljä tapaa tehdä yksityiskohtia: edellä kuvattu sapluunojen piirtäminen ja leikkaaminen aukoiksi paperille, sapluunojen leikkaaminen irti paperista, teipin käyttäminen suoraan seinään joko heijastuskuvan kanssa tai ilman, sekä siveltimellä suoraan seinään maalaaminen. Pienten tekstien leikkaaminen käsin on äärimmäisen työlästä, ja tämän vaiheen voi tietysti ohittaa joko suoraan sähköisestä tiedostosta tulostavan leikkurin avulla tai tekemällä tekstit siveltimellä käsin seinään. Ehkä olen vain masokisti, mutta olen sitä mieltä että hyvin leikatun sapluunan läpi telalla maalattu teksti on erityisen hienon näköinen.

Testaamaan vaan! Sapluunamaalaus on 90-prosenttisesti askartelua, joten jos ei tykkää askartelusta, tuskin tykkää tästä. Mutta lopputulos on hieno. Eikä ole vaikeaa! Jos ei asu yksin, on tietty avuksi olla niin onnekkaassa asemassa kuin minä, että puoliso/kämppis suhtautuu seinämaalauskokeiluihin avarakatseisesti.

Ja ei. Rembrandt Harmenszoon van Rijn ei maalannut öljyväriteoksiaan sapluunoilla. Eikä käyttänyt digiprojektoria. Mutta hän olikin aito rembrandt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Miten tehdään sapluunamaalaus? Helposti.

Miten tehosteseinä maalataan?

Seinämaalauksen tekeminen
Kuva: Soluna Image

Miten tehosteseinä, koristeseinä, esittävä tai abstrakti seinämaalaus tehdään? Maalaamalla, ja maalaaminen on helppoa. Joo, kuulostaa hölmöltä. Mutta totta on, että vaikeaa hommasta tekee lähinnä oma mieli, jolle mikään ei kelpaa.

Perinteisesti tehosteseinä on sisustuksessa muita seiniä tummempi ja rohkeampi, yleensä yhdellä värillä maalattu pinta, jonka tarkoitus on tuoda tilaan syvyyttä ja luonnetta. En puutu siihen, koska netti on täynnä ohjeita siitä, miten seinä maalataan hyvin. Minä neuvon maalaamaan niin kuin ne oppaat neuvovat olemaan tekemättä: epätasaisesti ja läpikuultavasti. Siis “huonosti”.

 1. Värien valinta on kaikkein tärkein vaihe. Kerroksittainen pinta vaatii 2-3 tummuusasteeltaan lähellä toisiaan olevaa sävyä, jotka toimivat keskenään yhteen. Itse käytän yleensä kahta pohjasävyä, niiden kanssa yhteensopivaa vähän tummempaa väriä ja vaihtelevaa määrää tehostevärejä yksityiskohtiin. Tehosteväreissä räväkkyyttä saa hakemalla vastavärejä, toisaalta vanhan liiton tumma-vaalea -kontrasti toimii myös aina. Klassinen tapa testailla värejä on mennä rautakauppaan ja poimia mieleisen näköisiä värikortteja maalifirmojen värikartoista mietintään. Tärkeä pointti on, että värit näyttävät erilaisilta riippuen valosta ja siitä mitä niiden ympärillä on – esimerkiksi vaalea keltainen näyttää kirkkaan punaisen rinnalla käytännössä valkoiselta. Värikortit auttavat näidenkin hahmottamisessa.
 2. Yksityiskohdat, kuten kuvat, tekstit tai kuviot, pitää suunnitella viimeistään tässä vaiheessa (Jos haluat vain näyttävän ja kiinnostavan maalipinnan ilman sen kummempia yksityiskohtia, voit siirtyä suoraan kohtaan 4). Ideointi on ainakin itselleni lopulta yksi koko homman hauskimpia vaiheita. Teeman tarkentaminen helpottaa: esimerkiksi suunnitellessani seinämaalausta meksikolaisravintola Panzaan päätin rajata teemaksi tacot, jotka olivat kovasti esillä Panzan markkinoinnissa. Sen jälkeen googlailin aihetta ja löysin monenlaista hauskaa tacojen historiasta ja paikallisista erikoisuuksista aina sanan eri merkityksiin eri espanjankielisissä maissa. Vapaata tajunnanvirtaa paperille tai ilman, tässä vaiheessa ei tarvitse vielä miettiä kaikkien ideoiden toteutusta sen tarkemmin. Panzan kohdalla päätin, että haluan tehdä värikkään seinän, johon on sommiteltu iso Meksikon kartta, iso tekstielementti ja ihmishahmo.

  seinamaalaus_panzajkl2
  Jyväskylän Panzan seinässä oli kaikkea kivaa tacoista (vasemman yläkulman erillinen maalaus ei ole minun tekemä). Kuva:Soluna Image
 3. Yksityiskohtien valmistelu. Ajallisesti valtaosa työstä tapahtuu ennen kuin maaleja on välttämättä edes hankittu. Todellinen taiteilijahan maalaisi visionsa käsin seinään ja lähtisi työhönsä tyytyväisenä lasilliselle fernetiä. Minä kun en ole sellainen, voin käyttää röyhkeästi teknisiä apuvälineitä. Fernetistäkään en tykkää. Käytännössä piirrän seinään ideoiduista yksityiskohdista mallit joko koneella tai käsin, ja leikkaan niistä paperille sapluunat. Kerron sapluunamaalauksesta tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa, mutta isojen kuvien kohdalla korvaamaton apuväline tässä on multimediaprojektori, kavereiden kesken videotykki. Esimerkiksi Panzan seinän ihmishahmo on tehty käsittelemällä kaverin Facebook-kuvaan kuvankäsittelyohjelmassa syvät kontrastit ja lisäämällä päähän sombrero. Sen jälkeen heijastin kuvan projektorilla seinälle ripustetulle paperille, piirsin ääriviivat ja lopuksi leikkasin sapluunan paperiveitsellä.
  Työlästä? Kyllä! Kivaa? Myöskin. Jopa terapeuttista.
  On varmaan sanomatta selvää, että eri elementtien koot on syytä miettiä ja mitata edes jonkinlaisella tarkkuudella ennen kuin niitä alkaa piirtämään ja leikkelemään.
 4. Pohjan maalaus. Koska en ole erityisen taitava piirtäjä enkä tee/osaa tehdä hienoja kuvia spray-maaleilla, on koko homman juju omissa töissäni ideoiden runsaudessa, mutta ennen kaikkea monitasoisessa ja kiinnostavassa maalijäljessä. Tämän tekemiseen on kolme prinsiippiä: 1) hanki hyvät, toisiinsa sopivat värit 2) vetele maaleja liikoja miettimättä päällekkäin ja ristikkäin siten, että välillä telassa on runsaasti maalia ja välillä vähän 3) anna maalin kuivua, peitä teipillä tai jollakin muulla niitä alueita joissa maalausjälki on mielestäsi kiinnostavaa ja palaa prinsiippiin 2.

  seinamaalaus_hemingwaysjkl3
  Teipinjälkiä seinässä? Hyi ällö! Läpinäkyvyyden vaikutelma syntyy ohuiden maalikerrosten päällekkäisyydellä ja voimakkaalla kontrastilla. Kuva: Soluna Image
 5. Yksityiskohtien maalaaminen. Yksinkertaisimmillaan halutut yksityiskohdat voi maalata valmiin pohjan päälle etukäteen valituilla tehosteväreillä. Tällöin annetaan pohjan kuivua, kiinnitetään sapluuna seinään ja maalataan sen läpi/ympärille halutuilla väreillä. Monesti parempaa jälkeä tulee kuitenkin, kun yksityiskohtia työstää seinään rinta rinnan pohjan vaiheittaisen etenemisen kanssa. Näin ne muodostuvat osaksi pohjaa, eivätkä ole sen päälle liimattuja erillisiä kuvia.
  Paperista tehtyjen sapluunojen kanssa kannattaa malttaa käyttää aikaa sapluunan kunnolliseen kiinnittämiseen seinään – maalihan on tosiaan märkää, ja paperi elää kastuessaan. Kiinnittämisessä säästetty aika ei paljon lämmitä, kun lastenhuoneen seinään maalatusta yksisarvisesta tuleekin kahdeksansarvinen.
  Maalarinteippi on muutenkin paras ja joviaali työkaveri. Jos se on kiinnitetty huolellisesti, se luultavimmin pitää. Sinänsä teipin käyttö kuvien ja tekstien teossa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on isompia kuvia tehdessä jopa työläin käyttämistäni tekniikoista (esim. Jyväskylän Hemingway’sin maalaus).
 6. Viimeistely. Kun kaikki yksityiskohdat ovat seinässä, kokonaisuus näyttää usein sirpaleiselta. Tähän on varmasti monia lääkkeitä, minä käytän tätä: otan lyhytnukkaisen telan ja toisen alkuperäisistä pohjasävyistä ja käyn seinän melkein kauttaaltaan läpi hyvin kuivalla telalla. Näin pohjaväristä syntyy kuvan päälle “sumu”, joka pehmentää särmät ja pienentää sävyeroja. Usein oleelliset ääriviivat ja kontrastielementit kannattaa kuitenkin peittää tätä tehtäessä, jolloin ne nousevat toivotulla tavalla esiin.

  Seinamaalaus_yksityiskohta
  Nelson Mandela sai osakseen pehmentävän pintakäsittelyn. Kuva: Soluna Image

Siinä kuusi pitkää ja sekavaa steppiä. Sori siitä. Toivottavasti näistä on jollekulle iloa ja apua.
Perussanomani on, ettei hienon seinämaalauksen tekemiseen välttämättä vaadita ihmeellistä taiteellista lahjakkuutta. Tarvitaan maalitela, muutama maalisävy, maalarinteippiä, ehkä paperia ja paperiveitsi, ja ennen kaikkea viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Hauskaa on!