Hemingway ja päivänkorento

seinamaalaus_hemingwaysjkl1
Kuva: Soluna Image

Seinämaalaus Hemingway’s-seurusteluravintolaan Jyväskylän keskustassa. Työ toteutettiin osana parikymmentä vuotta ennallaan olleen ravintolan sisustusremonttia. Se on näyttävä tehosteseinä, jonka tavoitteena on tunnelman luominen ja persoonallisuuden lisääminen ravintolaan. Maalauksen värimaailma tuli suoraan uuden sisustuksen harmaan sävyistä. Kontrastiväreiksi valitsin sinisen ja punaisen sävyjä etäisenä viittauksena ravintolan esikuvana olevan kirjailija Ernest Hemingwayn henkilöhistoriaan. Koko maalaus syntyi ravintolan seinään kahdessa ja puolessa työpäivässä remonttiurakoitsijan tehtyä pohjatyöt. Lisäksi yksityiskohdat suunnitteluineen ja toteutuksineen veivät ennakkoon toisen mokoman.

Työn keskeinen elementti on “päähenkilön” kasvokuva. Se oli myös työläin yksittäinen vaihe, jonka tein näin:

  1. Muokkasin uusissa Hemingway’s-ravintoloissa seinägrafiikkana käytetystä ääriviivapiirroksesta ja sen pohjana ilmeisesti toimineesta valokuvasta grafiikkaversiota voimakaspiirteisemmän mustavalkoversion.
  2. Heijastin kuvan digiprojektorilla ravintolan seinään, maalasin kuvan tummat alueet ja niiden ympärykset tummilla harmailla ja sivelsin sekaan räikeitä kontrastivärejä.
  3. Peitin seinään heijastetun kuvan ääriviivat ja muut tummimmat alueet maalarinteippisuikaleilla.
  4. Maalasin kasvot ja ympäristön vaalealla harmaalla.
  5. Poistin teipit.
  6. Pohjan kuivuttua maalasin hahmon otsaan etukäteen leikkaamani sapluunan avulla katkelman Hemingway-teoksesta Jäähyväiset aseille (A Farewell to Arms).
seinamaalaus_hemingwaysjkl2
Kuva:Soluna Image

Muuten työn yksityiskohdat ovat hyvin pitkälti viittauksia Hemingwayn teoksiin ja niiden suomenkielisiin nimiin.

“You are beautiful like a mayfly” on kuuluisa Hemingway-sitaatti, jonka kirjailija ilmeisesti sanoi tulevalle neljännelle vaimolleen Marylle heidän tavatessaan Pariisissa 1944. Se on herättänyt jonkin verran pohdintoja imartelevuudestaan, koska päivänkorennot (mayfly) ovat yksiä eliökunnan lyhytikäisimpiä otuksia. Kehuiko Hemingway Mary Welshin kauneutta jossakin elämää ja sen haurautta ylistävässä tarkoituksessa vai muistuttiko suorasukaisesti, että kauneus on ohikiitävää? Paha sanoa. Kallistuisin tapaamisen luonne ja seuraukset huomioiden ensimmäiseen vaihtoehtoon. Tässä seinässä lause ainakin pyrkii välittämään ravintolan asiakkaille positiivisia väreitä.

seinamaalaus_hemingwaysjkl3
Kuva: Soluna Image

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s