Hostelli, jonka sielu on maalattu huonosti

TimeHostel_huonostimaalatutseinat_onceuponatime
Seinämaalaus hostellissa, Jyväskylä. Huonosti maalatut seinät. Kuva: Aki Kolehmainen

“Sulta kuulemma saa huonosti maalattuja seiniä.”

Niillä sanoilla yrittämisen ja varsinkin tekemisen monitoimimies Margo Saxberg aloitti puhelunsa joskus tammikuun loppupuolella.  Minä vastasin, että kyllä onnistuu. Saxberg oli rakentamassa hostellia ja halusi tiloihin vähän omaperäistä ilmettä.

Siitä alkoi projekti, jota voisi latteasti eeppiseksikin kutsua: kahdeksan seinämaalausta hostellin huoneisiin, kolme julkisiin tiloihin, yksi hätäpoistumistien ovi, kaksi kattoa, kaksi pientä “yllätyskuvaa” käytäville, noin kaksikymmentä ovisymbolia ja rapiat 30 neliömetriä betoniseinää jäljittelevää harmaata seinäpintaa.

“Alunperin mulla oli ideana laittaa kuvatapetilla erilaiset teemat kaikkiin huoneisiin, mutta sitten mietin että olisihan originaalit maalaukset paljon parempia. Ajateltiin graffitia, mutta ei oikein löydetty tekijää. Sitten ystävä vinkkasi tyypistä, joka tekee näitä huonosti maalattuja seiniä”, Margo muistelee.

“Aluksi puhe oli parista kuvasta käytäville, mutta innostuttiin. Oli pakko saada kaikkiin huoneisiinkin”, hän nauraa.

TimeHostel_huonostimaalatutseinat_aula
Seinämaalaus hostellissa, Jyväskylä. Sisääntuloaula. Kuva: Aki Kolehmainen

 

Omaperäinen Time Hostel

Time Hostel (virallinen nimi on Time Hostel & Apartments) avattiin Jyväskylän yläkaupungilla ihan yliopiston naapurissa 6.4.2019. Sen omistavat Saxberg ja toinen jyväskyläläinen Tuomas Vuorinen. Se on miehittämätön, ovikoodiperiaatteella toimiva kahdeksan privaattihuoneen ja myöhemmin avattavan 8-vuoteisen dormin kokonaisuus. Ja se on hemmetin hieno.

Margo teki hostellin sisustussuunnitelun itse ja stailauksesta vastaa hänen vaimonsa Marita Saxberg. Erityisleiman ilmeelle antavat huoneiden mustat seinät, katot ja lattiat, tammiparketin käyttö yleisten tilojen seinissä – ja tietty ne meikäläisen maalaukset.

Projektin nopeatempoisuuden vuoksi konseptisuunnittelu kuvien osalta oli selkeä.

“Mulla oli mielessä sellainen värikäs hahmon naama yhteen käytävän päätyyn. Ja aulaan kartta, johon vieraat voisivat merkata kotipaikkansa. Mutta huoneiden osalta toimeksianto taisi olla, että tee jotain”, Margo toteaa.

Näin oli. Tällä toimeksiannolla ideointi olikin sitten itselleni tyypillistä aivomyrskyä, jota voisi kutsua vapaaksi assosioinniksi – tai ennemmin pidäkkeettömäksi mindmapin tekemiseksi. Sanasta “Time” lähdettiin ja mm. Britney Spearsiin, norsun näköiseen aikakoneeseen, nuorena kuolleeseen ystävään ja ilmastonmuutokseen päästiin. Loogista!

Maalasin paikan päällä pääasiassa viikonloppuisin, viimeiset työt valmistuivat avajaislauantaita edeltävänä tiistaina. Tai “viimeiset” ja “viimeiset”.

“Älä kuvittele, että nää olisivat viimeiset jutut mitä sulta tilaan. Viestiä tulee kun keksin taas uutta”, Margo nauroi viimeisenä tai toiseksi viimeisenä työiltana.

Huikea projekti kertakaikkiaan ja asiakaskin on ilmeisen tyytyväinen.

“Ai tyytyväisiä? No enemmän kuin tyytyväisiä ollaan, nämä sun maalauksethan ovat koko hostellin sielu.”

TimeHostel_huonostimaalatutseinat_2
Seinämaalaus hostellissa, Jyväskylä. Huone nro 2. Kuva: Aki Kolehmainen
TimeHostel_huonostimaalatutseinat_kattomaalaus
Seinämaalaus hostellissa, Jyväskylä. Oleskelutilan katto. Kuva: Aki Kolehmainen
TimeHostel_huonostimaalatutseinat_8
Seinämaalaus hostellissa, Jyväskylä. Huone nro 8. Kuva: Aki Kolehmainen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s