Mikkelin tarina Vaakuna-hotellin seinämaalauksessa

Sokos Hotel Vaakuna Mikkelin seinämaalaus on toistaiseksi suurin Huonosti maalattu seinä. Kuva: Aki Rask

Mikkelin Vaakuna-hotellin (Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkeli) seinämaalaus Mikkeli 21 on suurin yksittäinen huonosti maalattu seinä. Leveyttä sillä on vajaat 20 metriä ja korkeutta parhaimmillaan melkein kuusi. Toteutin maalauksen neljän maalauspäivän aikana toukokuussa 2021.

Erittäin näyttävälle paikalle hotellin ravintolasalin ylä- tai kokoustasanteelle sijoittuva maalaus tilattiin osana hotellin kokoustilauudistusta.

“Me haluttiin seinämaalauksen välittävän meidän identiteettiä ja Mikkelin tarinaa. Sitä, että me ollaan aitoja eteläsavolaisia ja ylpeitä siitä sekä historiastamme – kuitenkin niin, että Mikkeli on muutakin kuin päämajakaupunki ja vanhan jäänne”, Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelin hotellinjohtaja Kari Hänninen taustoittaa.

“Tavoitteena oli, ettei seinälle tuotava viesti olisi liian ilmeinen. Että maalaus toimisi kauniina taustana ja sisustuksen osana, mutta tarjoaisi toisaalta myös löydettävää ja oivallettavaa. Ja siihen teikäläisen aikaisempi tuotanto ja kerroksellinen toteutustapa tuntuivat sopivan mainiosti”, Hänninen sanoo.

Seinämaalaus kertoo Mikkelin tarinaa monessa tasossa. Kuva: Aki Rask
Kuva: Aki Rask

Seinämaalauksen suunnittelu yhdessä Promakersin kanssa

Hänninen ehdotti huonosti maalattua seinää hankkeen sisustussuunnitelusta vastanneille Promakersin Riikka Fransilalle ja Asta Granbergille. He pitivät ajatusta hyvänä ja toivoivat maalauksen noudattelevan sisustussuunnitelman värimaailmaa. Keskustelimme aiheista Hännisen kanssa puhelimitse pariin kertaan, ja näissä puheluissa sekä muutaman mikkeliläisen haastatteluista sain käsitystä paitsi tilaajan toiveista myös Mikkelistä kaupunkina. Tältä pohjalta tein maalauksesta kaksi vaihtoehtoista idealuonnosta, joista toinen valittiin jatkotyöstöön ja toteutukseen.

Kantavana ohjenuorana oli, että maalauksesta nousisi isoina elementteinä sen “perusaihe”, päätarina, joka aukeaisi kauempaa, alhaalta ravintolasalista katsoessa. Lähempää tarkastellessa teos sitten sekä sirpaloituisi että syvenisi. Toteutukseen valitussa suunnitelmassa tuo perusaihe on samanaikaisesti sekä eteen että taakse katsova “Naisvuoren nainen”.

“Ensimmäisestä luonnoksesta asti tuntui siltä, että tästä osaprojektista ei tule riippakiveä, vaan ollaan hyvin samalla aaltopituudella. Seinän fyysinen koko huomioiden olisi voinut kuvitella että itse olisi joutunut tekemään enemmänkin aivojumppaa ideoinnin kanssa. Kuvailisin suunnitteluprosessia sanalla helppo”, hotellinjohtaja kiittelee.

Loppukesästä 2021 käyttöön otetut uudet kokoustilat ovat saaneet asiakkailta kiittävää palautetta. Sama koskee niiden huonoiten maalattua seinää:

“Yhtään sellaista palautetta ei ole tullut, että maalaus olisi jotakuta harmittanut. Moni on kehunut sitä kauniiksi ja tunnelmalliseksi ja suunnilleen oletettu määrä on ollut niitä, jotka ovat siihen syventyneet ja kyselleet taustoista. Projektin tuotos-panos -suhde on ehdottomasti positiivinen.”

Mikkeli 21 -muraalin lisäksi Vaakuna-hotellin neuvotteluhuoneisiin on sijoitettu kolme minun tekemääni 160x110cm -kokoista teosta: Urpola, Naisvuori ja Kaihunharju.

Seinämaalaus toteutettiin osana hotellin kokoustilojen uudistusta. Kolmeen kokoustilaan, kuten Urpolaan, tulee huonosti maalatut maalaukset. Kuva: Aki Rask

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s