Poirot valvoo ruokailutilaa Riihimäellä

Seinämaalaus_Riihimäki_Poirot

Riihimäellä asuvat Harriet ja Mikael olivat jo pidempään etsineet taulua, josta molemmat tykkäisivät ja joka olisi persoonallinen. Huonosti maalattuun seinään he törmäsivät ensimmäisen kerran Jyväskylässä ystäviensä luona.

“Tykästyttiin siihen, ja käytiin nettisivuilla ja Instagramissa katsomassa saman tekijän muita teoksia. Tultiin nopeasti siihen tulokseen, että tämä on se, mitä ollaan etsitty.”

Työ haluttiin omakotitalon yläkertaan isoon tilaan, jossa yhdistyvät ruokailutila ja olohuone. Suuri ruokapöytä on kodin keskus, sen ääressä kuluu usein aikaa ystävien kanssa. Harriet sanoo, että teemojen miettiminen sujui helposti.

“Siinä on kaikki meille tärkeät jutut yhdessä paketissa: perhe, ystävät, mopo, kotikaupunki Riihimäki, juna-asema, Hercule Poirot sekä tietysti kissamme Pöystilä. Oli vaikea kuvitella, että kaikki mahtuisi samaan kuvaan, mutta heti idealuonnoksessa ne yhdistyivät hienosti kokonaisuudeksi.”

Seinämaalaus_Riihimäki_herculepoirot

Huonosti maalattu seinä – sitä saa mitä tilaa

Vaikka teemat oli helppo päättää, eivät Harriet ja Mikael muuten antaneet kovin tarkkoja suuntaviivoja suunnittelulle. Väriä saisi kuitenkin olla, ja työn pitäisi olla katseenvangitsija, selkeästi teos, ei sisustukseen solahtava tehosteseinä. Päädyin ehdottamaan persikan, puuterin ja vaaleansinisen suuntiin huitelevaa taustaa, jonka päälle maalattaisiin suuri graafinen elementti petroolin ja turkoosin sävyin.

Ehdotus onnistui loistavasti, asiakas innostui heti. Luonnokseen ei tarvinnut tehdä muutoksia.

Seinämaalaus_Riihimäki_yksityiskohta
Noin metrin leveä “spin off” leikittelee pääteoksen teemoilla.

“Värit olivat yllättävät!” Harriet sanoo. “Näihin tuskin oltaisiin itse päädytty. Nyt ne kuitenkin tuntuvat aivan nappivalinnoilta ja laajenevat varmasti tavalla tai toisella käyttöön muuallakin asunnossa.”

Harriet otti minuun yhteyttä helmikuun alussa ja maalaus oli valmis 26. maaliskuuta, joten aikataulu oli suhteellisen tiivis.

“Saimme luonnokset tosi nopeasti, ja projekti eteni kaikkiaan vauhdilla. Lopputulokseen ollaan enemmän kuin tyytyväisiä. Iso yllätys oli se, että lopputulos oli tismalleen sama kuin luonnoksessa. Omat projektit tuppaavat yleensä muuttumaan matkalla!”

On huojentavaa kuulla, ettei Huonosti maalatut seinät -kokemus ollut ainakaan Harrietin ja Mikaelin mielestä kuin Wishistä tilatessa.

Seinämaalaus rajaa tilan uudella tavalla

Yksi poikkeuksellinen tekijä heidän seinässään on se, että kyseessä on itse asiassa kaksi seinää – varsinaisen teoksen viereen ruokapöydän päädyn kohdalle maalattiin erillinen, pääteoksen teemoilla leikkivä “spin off”.

“Aiemmin pliisun seinän paikalla on nyt kaksiosainen taideteos, joka toisaalta yhdistää kaksi tilaa uudella tavalla ja toisaalta rajaa ruokailutilan omaksi kokonaisuudeksi. Parasta on, että uudesta seinästä löytyy koko ajan jotain uutta. Eri katsojat näkevät sen eri tavalla ja kiinnittävät eri asioihin huomiota.”

“Moni on somen kautta kysynyt taiteilijan nimeä ja miettinyt sopisiko tällainen heillekin. Tästä saadaan varmasti puheenaihetta illanviettoihin sitten, kun niitä taas voidaan järjestää. Toivottavasti Poirot valvoo meitä teoksessa vähintään seuraavat 20 vuotta.”

Seinämaalaus_Poirot
Työn nimeksi tuli pääsankari Hercule Poirot’n klassikkoseikkailua mukaillen Riksun pikajunan arvoitus.
Seinämaalaus_yksityiskohta_Riihimäki_lasinpuhaltaja
Riihimäen ikonisen puhaltajapatsaan taustalle on upotettu rautateihin viittaavaa tarinaa muun muassa vanhojen julisteiden muodossa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s