Seinämaalaukset kuvittavat Barot’s-ravintolaketjun maailmaa

Seinämaalaus ravintolassa, Barot’s Lahti. Kuva: Soluna Image

Seinämaalaukset ravintoloissa Lahdessa, Jyväskylässä ja Kuopiossa luovat Barot’sin tiloihin omaleimaista tunnelmaa. Mustavalkoisten maalausten lähtökohtana on aurinkolasipäisten “Barot’s-miehen” ja “Barot’s-naisen” välinen vuorovaikutus. Maalaukset voi ajatella eräänlaisina sarjakuvaruutuina, joiden taustaan on upotettu paikkakuntakohtaisia yksityiskohtia.

Ensimmäinen maalauksista toteutettiin Jyväskylän ravintolaan tammikuussa 2020. Ajatus oli Barot’sin kehittämisestä vastaavan omistaja Elias Sarajärven.

“Yövyin Jyväskylän ravintolaa rakennettaessa paikallisessa Time Hostelissa. Katselin, että täällähän on taiteiltu seinille hyvännäköisiä maalauksia. Jostakin näin, että tekijänä on tämmöinen kuin Huonosti maalatut seinät, ja googlailin sitten lisää”, Sarajärvi muistelee.

Googlailun jälkeen hän soitti minulle. Jyväskylä maalattiin tammikuussa 2020 vajaa puoli vuotta ravintolan aukeamisen jälkeen, ja pari kuukautta myöhemmin matkustin Lahteen maalaamaan sinne rakenteilla olleeseen ravintolaan. Kuopion maalaus toteutettiin alkuvuodesta 2021 vähän ennen ravintolan avaamista.

Video seinämaalauksen tekemisestä, maaliskuu 2020. Barot’s Lahti. Video: Soluna Image

Barot’s kasvaa vauhdilla

Vuonna 2018 perustetulla Barot’s-ketjulla on tällä hetkellä (lokakuu 2021) Suomessa viisi ravintolaa, ja kuudes rakenteilla. Ensimmäinen, Järvenpäässä sijaitseva Barot’s toimii sellaisissa tiloissa ettei sinne seinämaalausta mahdu, Seinäjoen ravintolan maalauksesta on keskusteltu. Tavoitteena Barot’silla on maan suurimpiin kaupunkeihin laajentaminen niin, että lopulta ravintoloita olisi kolmisenkymmentä. Sen jälkeen tähtäimenä on Eurooppa.

Fast casual -ravintolaksi ilmoittautuvan Barot’sin perusideana on ravintolatasoisen ruuan tarjoaminen melkein pikaruokatasoisella nopeudella ja hinnalla. Jos hampurilaisista tykkäät, niin näitä voin kyllä aivan rehellisesti suositella!

Sama vaikuttaa pätevän toiseenkin suuntaan:

“Ollaan oltu tyytyväisiä. Maalaukset ovat miellyttäviä, etukäteen on aina saatu luonnosmallit, eikä niihin ole tarvinnut paljon puuttua. Hyvin olet sisäistänyt tämän meidän maailman. Hienosti nämä sopivat ravintolamiljööseen, ja on omaperäistä tyyliä”, Sarajärvi kiittelee.

Jyväskylän maalaus ja uusi, kesäkuussa 2021 Lahden ravintolaan tehty aiempaa paljon suurempi maalaus, toteutettiin ravintoloiden ollessa auki. Lahden seinän koon vuoksi tarvittiin telineet, mutta pienemmän seinän kohdalla asiakastilasta rajattiin työmaa-alueeksi muutaman neliömetrin kokoinen alue. Vesiohenteisilla maaleilla hajuhaittaa ei juuri synny.

“Olen nähnyt kun olet työskennellyt meidän ravintolassa ja se on silloinkin ollut sujuvaa, eikä ole aiheuttanut ravintolan toiminnalle liikaa haittaa.”

Ei siis vain huonosti, vaan myös sujuvasti maalatut seinät!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s