Tehkää tacoja, älkää muureja

seinamaalaus_panzajkl1
Kuva: Soluna Image

Seinämaalaus ravintola Panzaan Jyväskylän keskustassa.

“Pystytkö tekemään sen tohon”, ravintolapäällikkö Mika kysyi kun ehdotin maalauksen tekemistä meksikolaistyyliseen Panzaan.

Ehdotettu paikka oli mainio: iso, punaiseksi maalattu seinä näkyvällä ja valoisalla paikalla. Pikkumurheena oli seinän epätasaisuus, se kun oli aikaisemmin “tasoitettu” tyylitellen poimuilevaksi ja karkeaksi. Epäilin etukäteen, että pinta saattaisi aiheuttaa ongelmia kohtalaista tarkkuutta vaativille yksityiskohdille. Turhaan. Kun kyseessä on rento meksikolaispaikka, tietynlainen rouheus kuuluu kuvaan. Huolellisesti tehtynä sapluunavedoksetkin onnistuivat hyvin.

seinamaalaus_panzajkl3
Kuva: Soluna Image

Meksikolaisravintoloihin (ja mihin tahansa kansallisuusteemoihin) liittyy aina kulttuuriset ja kuvastolliset ongelmansa. Vaikka Panzankin kuvassa on sombreroasuinen mies, halusin löytää jonkin tarinallisen ja tämän ruokakulttuurin alkuperää kunnioittavan teeman ja tavan kommentoida kulttuurin käyttöä markkinointisymboleina. Panzan sloganina on lause “eat tacos, live forever”, joten päädyin nopeasti miettimään tätä. Tutkimalla asiaa (joo, googlasin 10 min) huomasin, että tacoissa riittää monenlaista hauskaa ammennettavaa. Teema oli selvä. Sen jälkeen yksityiskohtien ideoiminen ja tekeminen oli hemmetin hauskaa!

Toinen erityispiirre tässä työssä oli väritys: kun koko ravintolan sisustus on värikästä ja rönsyilevää, sai seinämaalauskin räiskyä.

Meksikon karttaan poimitut maantieteellisten alueiden erikoisuudet on valikoitu satunnaisotannalla Tacopedia-kirjassa julkaistusta huikeasta tacografiasta.

Maalasin seinää kahtena päivänä, joina ravintola oli normaaliaikataulun mukaisesti suljettuna. Lopputulos istuu Panzaan kivasti ja tuottaa toivottavasti asiakkaille iloa. Eat tacos, love forever!

seinamaalaus_panzajkl2
Kuva: Soluna Image