Miten tehosteseinän maalaus tapahtuu?
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Monessa paikassa lukee, että kerrot maalauksillasi tarinoita. Haittaako, jos minulla ei ole mielessäni tiettyä tarinaa?
Ei missään nimessä. Tuskin mikään töistäni sisältää lineaarista alku-keskikohta-loppu -tarinaa. Seinällesi toteutettava tarina syntyy minulle haastattelussa jakamistasi sirpaleista – ja sirpaleistahan tarinat muutenkin rakentuvat. Mediassakin esiin päässeen, paljon kehutun jyväskyläläisen omakotitalon seinämaalauksen idea ja tarina esimerkiksi syntyivät hyvin hatarista lähtöajatuksista.
Minulle oleellinen ja erittäin mieluisa osa työtä on asiakkaan kanssa keskusteleminen ja seinämaalauksen suunnittelu yhdessä. Sinulla ei tarvitse olla valmista ideaa eikä edes valmiita aihepiirejä mielessäsi. Ideointi tapahtuu haastattelun kautta – minä kyselen ja sinä vastaat. Haastattelun lopputuloksena minulla on ylhäällä nippu asiasanoja ja irtoajatuksia, joiden pohjalta rakennan luonnosehdotuksen kuvasta. Myös idea työn värimaailmasta syntyy tässä vaiheessa, jos sinulla ei ole selkeää ajatusta valmiina.
Mitä tämä ideointityö maksaa?
250 euroa. Tällä hinnalla teen maalauksesta kaksi luonnosversiota, joista saat valita toisen toteutukseen. Hinta sisältää kolme muutosta valittuun luonnokseen.
Mitä maksaa, jos tulet maalaamaan meidän kotiimme?
Riippuu parista asiasta, pääasiassa: 1) Maalattavan seinän koosta 2) Yksityiskohtien määrästä eli työn vaikeusasteesta 3) Etäisyydestä, joka kotoanne on minun kotiini, joka sijaitsee Jyväskylässä.
Lähtökohtaisesti laskutan neliöperusteisesti 150 euroa/neliömetri ja lisäksi matkakuluja Jyväskylän ulkopuolelle matkustaessani. Minimilaskutus on luonnostyö mukaanlukien 970 euroa. Suunnilleen tällä hinnalla toteutuvat keskimäärin esimerkiksi makuu- , vieras- tai lastenhuoneiden seinät (plus mahdolliset matkakulut).
Olen kertonut toisaalla tällä sivustolla tarkemmin, mitä tehosteseinä maksaa ja miten hinta muodostuu.
Kauanko koko prosessi kestää? Miten seinämaalaus etenee tilauksesta valmiiksi työksi?
Tyypillinen projekti kestää ensikontaktista valmiiseen seinämaalaukseen noin 2-3 kuukautta. Tämä ei kuitenkaan johdu yksin minun aikatauluistani, vaan kahden osapuolen aikataulujen yhteen sovittamisesta. Nopeimmillaan olen toteuttanut melko mittavan projektin (brändimaalaus yrityksen tiloihin) sunnuntai-illan ja seuraavan keskiviikon välisenä aikana.
Projekti koostuu karkeasti seuraavista etapeista:
- Ensikontakti, jossa asiakas ottaa yhteyttä ja minä vastaan hänen kysymyksiinsä.
- Tyypillisesti haastattelutapaaminen tai -puhelu sovitaan 1-2 viikon päähän ensikontaktista.
- Haastattelun jälkeen menee yleensä 1-2 viikkoa, että toimitan ensimmäisen idealuonnoksen, tästä hiotaan valmis idea muutamassa päivässä.
- Tarvitsen maalauksen ennakkovalmisteluihin noin 2-3 päivää ja kohteessa maalaamiseen yleensä kaksi työpäivää.
Olemme remontoimassa/rakentamassa ja haluaisimme maalauksen yhteen huoneeseen. Missä vaiheessa remonttia seinämaalaus kannattaa tehdä?
Loppuvaiheessa. Joko ennen tai jälkeen lattiaparketin/-laminaatin/-vastaavan asentamisen. Toki maalaaminen on mahdollista lähes missä vaiheessa tahansa sen jälkeen kun kohteena oleva seinä on pystyssä, mutta työmaan toiminnan ja maalaamisen onnistumisen kannalta kaikkein paras vaihe on se, kun tila on kalusteita ja ehkä jopa lattiamateriaalia vaille valmis. Maalaustyön kannalta on myös isoksi eduksi, jos rakennukseen tulee juokseva vesi.
Pitääkö maalattavan seinän olla valkoinen? Mitä pohjatöitä pitää tehdä?
Ei tarvitse olla valkoinen. Jos kyseessä on uusi seinäpinta, se on kuitenkin syytä pohjamaalata. Periaatteessa maalattava seinä voi olla minkä värinen tahansa. Toki minun työmäärään ja siten seinämaalauksen hintaan vaikuttaa jonkin verran, jos esimerkiksi tomaatinpunaisesta seinästä halutaan tarinallinen seinämaalaus heleän turkoosilla pohjalla. Silloin se on käytännössä maalattava ensin valkoiseksi, mutta minä voin tehdä tämänkin. Olen myös poistanut muutamista kohteista tapetteja ennen seinämaalauksen toteuttamista. Tapetinpoiston, tasoittamisen ja pohjamaalauksen kaltaiset pohjatyöt laskutan erikseen toteutuneen tuntimäärän mukaan.
Jos edellä kuvatun kaltaisia pohjatöitä ei ole tarve tehdä, seinä kannattaa kuitenkin pestä/pyyhkiä etukäteen.
Millä välineillä maalaat? Tarvitseeko koko huone suojata roiskeiden varalta, ja kuinka pitkään maali haisee maalattavassa tilassa?
Maalaan tavallisilla vesiohenteisilla sisustusmaaleilla, työvälineinä telat, siveltimet ja maalarinteippi. Suojelen maalattavan pinnan edessä olevan lattian noin metrin leveydeltä. Enempiä toimenpiteitä ei tarvita – asiakkaan tehtävänä on järjestää minulle vähintään 1-1,5 metrin levyinen työskentelytila seinän edestä, minä hoidan loput.
Maalit on tarkoitettu sisustuskäyttöön ja ovat lähtökohtaisesti hajuttomia. Lievää tuoksua niistä voi parin päivän ajan lähteä. Tapetin päälle tai likaiselle pinnalle maalaaminen saattaa aiheuttaa hieman normaalia voimakkaampaa hajua.
Onko sapluunamaalaus vaikeaa? Voiko sinulta kysyä apua, jos haluaa maalata itse?
Vaikeus on tietysti suhteellista, mutta lähtökohtaisesti voi sanoa, että helpompaa tapaa luoda hyvännäköisiä kuvia ei ole. DIY-ihmiselle hienon seinämaalauksen tekeminen itse on täysin mahdollista – teenhän minäkin itse! En ole keksinyt yhtäkään käyttämääni tekniikkaa, joten minulla ei ole niissä mitään suojeltavaa. Neuvon mielelläni, jos haluat kokeilla vastaavan tekemistä. Itse asiassa olen kirjoittanut pari artikkelia, joissa kerrotaan miten sapluunamaalauksen tekeminen ja monikerroksisen tehosteseinän maalaaminen minun tavallani tapahtuu.
Haluaisin maalauksen, mutta jos sen tekee seinään, ei kuvaa saa muuttaessa mukaan. Maalaatko siirrettäville pinnoille?
Kyllä. Teen tilauksesta myös ”huonosti maalattuja levyjä”, käytännössä siis tauluja tuetulle kovalevylle. Käytän levypintaa kankaan sijaan siksi, että haluan käyttää tauluissa mahdollisimman pitkälle samoja tekniikoita kuin seinille maalatessani. Tauluissa käytän lateksimaalien ohessa jonkin verran akryylimaaleja voimakkaampien huomioelementtien aikaansaamiseksi.
Taulujen standardikoot ovat 92cm*122cm, 122cm*122cm ja 122cm*185cm. Muissa sisällöissä lisää tietoa, esim tilaustaulun tilaaminen ja tilaustaulujen hinnat.
Voiko työstäsi reklamoida, jos en ole siihen tyytyväinen?
Totta kai. Kokemusta tyytymättömästä asiakkaasta ei vielä ole, mutta lienee realistista odottaa, että sekin päivä koittaa. Ensisijainen tavoitteeni on tällaisessa tilanteessa korjata maalausta niin, että se vastaisi asiakkaan odotuksia.
Kuuluuko loppusiivous palveluun?
Kyllä. Pyrin siihen, että siivoan kaikki jälkeni niin, että tila olisi jäljiltäni vähintään yhtä siisti kuin se oli aloittaessani. Käytännössä kerään roskat, lakaisen lattian ja mahdollisuuksien mukaan siirtelen kalusteet takaisin paikoilleen. Kerran olen tiskannut joulunviettoon lähteneen asiakkaan tiskit, mutta kyseessä oli poikkeus – tiskaaminen ei lähtökohtaisesti sisälly palveluportfoliooni.
Mistä noita ideoita oikein tulee?
Asiakkailta suurin osa – ja loput ihan omasta päästä. Ideoinnin suurin este on melkein aina liiallinen itsekritiikki. Kun ottaa kaikki mieleen pälkähtävät ideat aluksi huomioon, seasta kyllä seuloutuvat ne, joita kannattaa kehitellä pidemmälle. Minun ideointitekniikkani nojaa vahvasti intuitioon ja satunnaisiin mielleyhtymiin, joiden merkitys saattaa valjeta itsellenikin vasta myöhemmin. Äkkiseltään vaikka Nelson Mandela, Lohikäärme Puff ja Rembrandt eivät liity kovin tiiviisti toisiinsa, mutta siellä he/ne vain kertoivat yhdessä samaa tarinaa meidän olohuoneessamme.
Lisäksi voi ajatella, että brändilupaukseni – huonosti maalatut seinät – on melko armollinen myös ideoille.
Elätätkö itsesi oikeasti seinämaalauksilla?
Käytännössä kyllä. Lisäksi minulla on toinen taloudellisesti epävarma ammatti: kirjailija. Toistaiseksi olen julkaissut yhden romaanin ja toinen ilmestyy syksyllä 2023.
Kuinka pitkä olet?
193 cm.