Sapluunamaalaus – näin maalaat Rembrandtin

Sapluunamaalaus on mahtava tapa tehdä hienoja ja omaperäisiä kuvia ilman, että tarvitsee olla Rembrandt. Itse asiassa sapluunamaalaus on mahtava tapa maalata Rembrandt.

Käytännössähän sapluunamaalaus on sitä, että piirretään paperille tai vastaavalle kuva, leikataan kuvan muotoinen aukko ja maalataan päälle. Ei tarvitse osata paljon mitään. Teknologia ja etenkin internet-niminen uutuuskeksintö paitsi helpottavat, myös antavat mahdollisuudet aika moneen jännään.

Valtaosa omien maalausteni yksityiskohdista pohjautuu johonkin valmiiseen asiaan – symboliin, piirrokseen, usein valokuvaan. Yhdet kutsuvat tätä pop-taiteeksi, toiset lahjattomuudeksi, kolmannet pöllimiseksi. Kaikki ovat varmaan oikeassa. Olemassa olevaa ja julkaistua materiaalia saa kuitenkin lähtökohtaisesti käyttää, kun se esitetään ja käsitellään uudella tavalla, osana uutta kokonaisuutta. Uutena teoksena.

Näin tehdään sapluunamaalaus

Miten itse otetusta/netistä ladatusta kuvasta saa piirrettyä selkeän sapluunan?  Tarvitset: tietokoneen ja kuvankäsittelyohjelman (köyhänä kynyttäjänä olen itse käyttänyt PaintS- ja Photoscape-nimisten ohjelmien ilmaisversioita, muita yhtä hyviä ja parempia on loputtomasti), teippiä, paperia, kynän ja paperiveitsen. Isompia kuvia varten digiprojektori (videotykki) on jokseenkin välttämätön apuväline.

  1. Poista kuvasta kuvankäsittelyohjelmalla  kaikki se, mitä et aio maalata. Käytännössä siis esimerkiksi tausta. Tämä kannattaa tehdä ensiksi, koska on paljon helpompaa hahmottaa vaikkapa henkilön ääriviivat tässä vaiheessa.Näyttökuva 2019-6-15 kello 9.45.38
  2. Muuta kuva kuvankäsittelyohjelmassa mustavalkoiseksi. Esimerkiksi Photoscapella tämä onnistuu naurettavan helposti threshold-efektillä. Threshold eli raja-arvo määrittää kuvankäsittelyssä sen, miten pieniä yksityiskohtia terävöitetään. Samalla voi lisäillä tekstiä tai muuta hassua.Screenshot 2019-05-23 10.30.20
  3. Tulosta kuva, jos se on pieni. Oikaise kohtaan 5.
  4. Jos kuvaa ei voi tulostaa, se pitää heijastaa seinälle kiinnitetylle paperille. Piirrä kuva. Tässä vaiheessa joutuu tekemään valintoja siitä, miten yksityiskohtainen sapluunan on tarpeen olla. Koko ajan täytyy myös miettiä sitä, mitkä osat on tarkoitus leikata pois ja millä tavalla muut osat pysyvät paikoillaan kuvassa. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  5. Leikkaa piirtämästäsi kuvasta pois ne alueet, jotka haluat maalata. Asettele sapluuna paikalleen. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
  6. Maalaa. Itse käytän yleensä telaa, voit myös töpötellä isolla siveltimellä tai vaikka vaahtomuovipalalla. Maalia on oltava sopiva määrä jottei kuvasta tule suttuista: kokeile mieluummin turhan vähällä kuin liialla. Jos mahdollista, kannattaa telaa vetää aina suojatun kohdan päältä maalattavalle pinnalle. Homma pitää hoitaa suhteellisen ripeästi loppuun, koska vettynyt paperi alkaa käpristyä ja vaikeuttaa maalaamista. Lisäksi kovin kapeiksi soiroiksi leikattu paperi tarttuu maaliin ja repeytyy, jos sapluunaa ei poista nopeasti. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sapluunamaalaus on askartelua

Niin syntyi Rembrandt.

Karkeasti minulla on neljä tapaa tehdä yksityiskohtia: edellä kuvattu sapluunojen piirtäminen ja leikkaaminen aukoiksi paperille, sapluunojen leikkaaminen irti paperista, teipin käyttäminen suoraan seinään joko heijastuskuvan kanssa tai ilman, sekä siveltimellä suoraan seinään maalaaminen. Pienten tekstien leikkaaminen käsin on äärimmäisen työlästä, ja tämän vaiheen voi tietysti ohittaa joko suoraan sähköisestä tiedostosta tulostavan leikkurin avulla tai tekemällä tekstit siveltimellä käsin seinään. Ehkä olen vain masokisti, mutta olen sitä mieltä että hyvin leikatun sapluunan läpi telalla maalattu teksti on erityisen hienon näköinen.

Testaamaan vaan! Sapluunamaalaus on 90-prosenttisesti askartelua, joten jos ei tykkää askartelusta, tuskin tykkää tästä. Mutta lopputulos on hieno. Eikä ole vaikeaa! Jos ei asu yksin, on tietty avuksi olla niin onnekkaassa asemassa kuin minä, että puoliso/kämppis suhtautuu seinämaalauskokeiluihin avarakatseisesti.

Ja ei. Rembrandt Harmenszoon van Rijn ei maalannut öljyväriteoksiaan sapluunoilla. Eikä käyttänyt digiprojektoria. Mutta hän olikin aito rembrandt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Miten tehdään sapluunamaalaus? Helposti.

4 thoughts on “Sapluunamaalaus – näin maalaat Rembrandtin

  1. Heissan, maalaatko näitä muutoinkin kuin suoraan seinälle? Kodissani ammottaa pari tyhjää aukkoa joihin haaveissa ”jotain” suurehkoa naulan varassa riippuvaa. Ajatukset budettiani suurempia. Taidelainaamosta saattaisi löytä mieluisaa mutta tahtotila on saada jotain heti täysin omaa, ehkä omista kuvista. Ennen seuraavaa askelta palaan ensimmäiseen kysymykseeni.

    Like

  2. Hei! Kyllä siirrettävällekin pinnalle maalaaminen onnistuu. Valmiita materiaaleja mulla ei tällä hetkellä ole, joten sekin voidaan miettiä mieltymysten mukaan. Jonkinlainen vanerilevy/vastaava nyt ekana tulee mieleen naularipustusta jos miettii. Tarkoitus on tämmöisiä tehdä jatkossa muuteniin enenevässä määrin, joten tällainen projekti kiinnostaisi kovasti.

    Like

Leave a comment